18 Kasım 2016 Cuma

EL - MUKÎT


El-Mukît, Allah zül-celâl’in esma-i ilâhîsinden bir ism-i şerifleridir.

Her yaratılmışın azığını veren demektir. Her canlının fıtratına uygun gerekli azığını, ihtiyacını ve çeşit çeşit gıdasını verendir. Her mahlûk yaşamak için gıdaya muhtaçtır. İnsanların ve hayvanatın hayatının devamı için çok çeşitli gıdalara ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaçların başında toprakta yetişen nebatat gelir. Bu nebatatın da yetişmesi için gıdaya ihtiyacı vardır. Şüphesiz o kara topraktan gıdasını alan nebat, cinsine göre mahsul verir, o mahsul ki diğer mahlûkata gıda olur. Allah her mahlûk için ne kadar yaşama müddeti tayin etmişse ona göre gıda maddesini de tayin ve takdir etmiştir. Hiçbir mahlûk kendisi için tahsis edilen gıdayı bitirmeden ölmez. Ve hiçbiri başkalarına tahsis edilen gıdadan bir zerre alamaz. Allah herkesin rızkının miktarını tayin etmiş ve yaratıp çeşitli sebeplerle ulaştırmıştır.

EL - ĞANİYY - EL - MUĞNÎ


El-Ğaniyy, Allah-ü Âzimüşşan’ın esmâ-i ilâhisinden bir ism-i şerifleridir. Ğaniyy, çok zengin, her şeyden müstağnî olan, hiçbir şeye ihtiyacı olmayan demektir. Bu sıfat tam ve mutlak surette Allah’a mahsustur. Gerek zâtında, gerek sıfatında gerekse fiiliyatında hiçbir zaman, hiçbir surette hiçbir şeye muhtaç olmayan bununla beraber bütün ihtiyaçları tatmin eden, her yarattığı canlının ihtiyacına cevap veren tek Ğaniyy’dir. O’nu sıfatları nâmütenâhîdir.

EL – MUÎD


Muîd, yaratılmışları yok ettikten sonra tekrar yaratan manasına gelen bir ism-i ilâhîdir.

ES – SETTÂR


Settâr, örten, kapatan manalarına gelen bir ism-i ilâhîdir. Allah, Settâr’dır, Settâr-ul zünûb’dur. Yani günahları örten, setredendir. Tevvâb ism-i şerifi ile tevbeleri kabul eden, Afüv ism-i şerifi ile affeden, Gaffâr ism-i şerifi ile merhamet eden O Rahmân, Rahîm, çok merhametli Yüce Mevlâ Settâr ism-i şerifi ile de ayıp ve kusurları, dolayısıyla günahları örtüp setredeceğini bildirir.

EN - NUR


Allah Teâlâ'nın aydınlık, parıltı, parlaklık manalarına gelen bir ism-i şerifidir. Her çeşit zulmetin zıddıdır. Kur'an-ı Kerîm'de nurla ilgili bir çok ayetler mevcuttur. İman, Kur'an, İslâmiyet ve peygamberler -aleyhimüsselam- velhasıl zulmeti def eden şule, ışık anlamlarındadır.